Yojimbo

Yojimbo er en japansk film fra 1961 som er regissert av Akira Kurosawa. Filmen ble godt mottatt både i Japan og internasjonalt, og ble til og med nominert for en Oscar for beste kostymedesign. Filmen ble også spilt inn i en amerikansk versjon som het A Fistful of Dollars i 1964, med stjerner som Clint Eastwood i hovedrollen. Etter suksessen som denne filmen oppnådde så ble det året etter også laget en oppfølger. Oppfølgeren ble også laget som enda en amerikansk film, men denne ble først sluppet tre år senere, da det oppstod disputter om rettighetene.

Filmen handler om en rônin (en herreløs samurai) som ankommer en liten landsby hvor to forskjellige gjenger kjemper for kontrollen av byen. De to gjenglederene tar begge til seg den omvandrende samuraien som livvakt, men denne spiller så de to mot hverandre for å oppnå fred i landsbyen.

Filmen er til tider svært voldelig, og det er mye blod som flyter, men den har allikevel fått mye ros for den underliggende historien om moral og ære, som er selve hjørnesteinen i den japanske kulturen og i historiene om samuraiene og deres kamper.

Handlingen i Yojimbo

På slutten av Tokugawa shogunate i 1860 så vandrer en rônin gjennom den japanske landsbygden. Når han så stopper ved en gård så hører han at et eldre par klager over at deres sønn har forlatt gården og jordbruket for å slutte seg til en gjeng i en nærliggende landsby som er herjet av en krig mellom to gjenger.

Den ensomme rônin begir seg så til den lille landsbyen hvor han snart blir anbefalt å reise videre. Byen er splittet i en krig mellom gjengene til Ushitora og Seibel. Ushitora var tidligere nestkommanderende i gjengen til Seibel, men da sistnevnte valgte å oppnevnt sin sønn til arvtager så brøt Ushitora ut og startet sin egen gjeng. Den fremmede som tar navnet Sanjuro bestemmer seg for å bli da han tror at byen vil være bedre tjent med at begge sider blir drept.

Først så lykkes han ved å drepe tre av Ushitora sine menn med sitt sverd og overtaler Seibel til å ansette ham som livvakt. Med denne nye rôninens sverdferdigheter så bestemmer Seibel at det er på tide å gå til krig mot Ushitora. For å lede gjengen inn i krig så blir Sanjuro lovet en høy pris i penger, men overhører så en samtale hvor det blir klart at de vil drepe ham når krigen er over for å slippe å betale lønnen hans.

Videre følger en hel rekke hendelser med kidnappinger og mord mens Sanjuro fortsetter å sette de to gjenglederene opp mot hverandre. Han vinner også etterhvert tilliten til Ushitora, mens han fortsetter med sine intriger for å ødelegge begge grupperinger. Da Sanjuro frigjør en kidnappet kvinne som tilhører ham så fatter han til slutt mistanker om at Sanjuro har misledet ham. Kvinnen kom til Ushitora som en gevinst i et spill, da mannen hennes brukte henne som innsats, men Sanjuro frigjorde henne og tok henne med tilbake til sin ektemann. For dette sviket så blir Sanjuro mishandlet og satt i fangenskap.

Med hjelp av en mann i Ushotoras gjeng så lykkes Sanjuro å flykte fra fangenskap, og pleier sine skader på en nærliggende kirkegård. Han får så vite at Ushitora har drept Seibel og alle hans menn, og også tatt mannen som hjalp Sanjuro å flykte. Han returnerer så til byen for å befri sin hjelper og dreper også Ushitora og alle hans menn.

Sanjuro vet da at han har befridd byen fra begge gjenger, og at byen er sikker. Vel vitende om at han har gjennomført sin oppgave så forlater han byen.Privacy Policy