Om Cinema Neuf

Blindern Filmklubb var navnet på foreningen som ble startet i 1989 av Det Norske Studentersamfund. Målet var å vise filmer på en annen måte enn hva som ble gjort i de andre kinosalene i Oslo, ved at filmer ble kategorisert inn i temaer som politisk, historisk, stilistisk eller lignende. Da filmklubben i 2002 flyttet fra Blindern til Chateau Neuf på Majorstuen så byttet klubben også navn til Cinema Neuf.

Cinema Neuf er en forening som den dag i dag blir drevet av frivillige studenter som er lidenskapelig opptatt av film, og som ønsker å vise annerledes filmer, på en annen måte, enn hva de andre kinoene i hovedstaden gjør. Som filmklubb så er dette noe som vi gjør for å vise frem flotte filmer til de som er interessert i film.

Økonomiske vanskeligheter

Å drive en filmklubb og vise gode og alternative filmer i en by hvor konkurransen om publikum er stor er ikke bare lett, noe Cinema Neuf har fått erfare ved flere anledninger. Klubben er drevet på frivillig basis av studenter med begrensede økonomiske tilganger, og det har til tider vært tøft å drive filmklubb uten ressurser.

Kjøp og leie av filmer, husleie, vedlikehold og mer koster penger, og i perioder med et synkende publikumstall så har det vært flere ganger hvor klubben har levd fra hånd til munn. Ved andre anledninger så har det vært perioder med overskudd som har gjort at man kan påkoste seg litt mer. Inntektene i klubben kommer fra billettsalg, medlemskontingenter, og støtte til foreningen fra filminstitutter. Alt dette brukes så på film og vedlikehold av lokalene. Alt arbeid er frivillig og lønnskostnader har vi dermed ikke.

Filmklubbens beskytter

Skuespillerinne Mae Marsh er utnevnt til beskytter av Cinema Neuf og fremkommer også på klubbens logo. Grunnen til at det var hun som ble valgt er at hun er en av de første store kvinnelige skuespillerne, og hun hadde også en aktiv karriere helt fra 1920 til 1964. Hun er altså medvirkende i film i hele den klassiske film perioden.

Mae Marsh var en amerikansk skuespiller som spilte i nesten 150 filmer. Av disse så spilte hun i hele 96 forskjellige stumfilmer, og hele 82 av disse var spilt inn i løpet av 8 år mellom 1910 og 1918. I 1918 så giftet hun seg og etter dette så sank filminnspillingene til kun en eller to filmer per år. Hun døde i 1968, 73 år gammel.

Det Norske Studentersamfund

Studentorganisasjonen Det Norske Studentersamfund ble startet i Oslo, eller Christiania som byen het den gang, i 1813. Organisasjonen ble startet av alle studenter ved Universitetet i Oslo, som den gang var kun 17 personer. I begynnelsen så var samfunnet kun en litterær klubb, men etterhvert så ble det åpnet opp for akademiske medlemmer. Studentorganisasjonen var etterhvert svært politisk aktive, og det var blant annet de som kjempet for 17. mai som en nasjonaldag.

I dag så er Den Norske Studentersamfundet en stor organisasjon, og driver også mange mindre klubber som er tilknyttet organisasjonen, deriblant Cinema Neuf. Andre klubber og foreninger er Konsertforeningen Betong, Studentenes Fotoklubb, Radio Nova, Glassbaren og Bokcafeen. I dag holder organisasjonen til på Chateau Neuf på Majorstuen i Oslo.Privacy Policy