La Noire de…

La Noire de… som betyr Den svarte jenten fra… er en fransk-senegalesisk film fra 1966. Filmen er skrevet og regissert av Ousmane Sembène og regnes som den første afrikanske filmen av en afrikansk regissør som har fått internasjonal anerkjennelse. At den også er skrevet av en afrikaner gjør dette enda mer spesielt.

Denne filmen omhandler livet til en ung fattig kvinne som øyner håpet om et bedre liv når hun blir tilbudt å reise til Frankrike. Filmen tar så en vending fra et lykkelig liv til rasisme, undertrykkelse og slaveri. Dette er en tragisk historie samtidig som den også omhandler håpet om et bedre liv.

Handlingen i La Noire de…

Diouana er en ung jente fra en fattig familie som bor i en landsby utenfor Dakar i Senegal. Som de fleste andre i byen hun bor i så er hun analfabet, og kan verken lese eller skrive. Hver dag går hun til Dakar for å lete etter jobb, uten hell. Lykken snur tilsynelatende når en fransk dame kommer til byen for å lete etter en barnepasser til sine tre barn. Av alle unge kvinner i byen så velger hun Diouana, siden hun er beskjeden og underdanig.

Diouana blir så med til Dakar for å jobbe som barnepasser, og bor også i deres hus der. Mens hun jobber i huset så har hun også mye fritid som hun bruker sammen med sin kjæreste, eller ved å gå tur i byen. Ikke lenge etter så blir Diouana tilbudt å bli med familien til Frankrike, for å fortsette å jobbe som barnevakt for barna. Hun takker ja til å bli med til Frankrike og gleder seg stort og bruker mye tid på å dagdrømme om hvordan livet hennes vil bli i i en europeisk storby.

Når Diouana kommer til familiens hus i Frankrike så viser det seg fort at dette ikke ble slik som det hun hadde drømt om. Hun tvinges til å stadig jobbe og må i tillegg til å passe barna også gjøre alt husarbeid. Hun blir dårlig behandlet av sine arbeidsgivere og får ikke lov til å gå ut. Lønn får hun heller ikke. Hun er forvirret over sin rolle i huset, da hun trodde at hun som i Dakar ville passe barna, men også ha mye fritid til å utforske Frankrike, men hun må alltid være hjemme og vaske og lage mat til hele familien. Ved et tilfelle hvor hun har på seg kjole og sko med heler så får hun beskjed om å ta det av, og huske at det er en tjener hun er.

Det hele eskalerer da det kommer et brev fra hennes mor som herren i huset leser for henne, siden hun ikke kan lese selv. I brevet så spør moren hvorfor hun ikke har hørt fra datteren på lang tid, og ber henne også om å sende penger til henne. Brevet blir så revet i stykker, og Diouana går inn i en dyp depresjon. Hun får da beskjed om at hun ikke får lov til å sove, men at hun må fortsette å jobbe. Fruen i huset gir beskjed om at hvis Diouana ikke jobber, så får hun heller ikke spise. Diouana nekter likevel å jobbe.

Det siste klimakset i filmen utspiller seg da Diouana begår selvmord ved å kutte over pulsårene i håndleddene mens hun ligger i badekaret. Filmen ender så med at herren i huset reiser til Senegal med hennes koffert og tilhørigheter for å levere dette til hennes mor. Han tilbyr også moren penger, men dette nekter moren å ta imot, da hun ser dette som er fornærmelse.Privacy Policy