Den allvarsamma leken

Filmen Den allvarsamma leken er laget etter den svenske romanen med samme navn som er skrevet av Hjalmar Söderberg i 1912. Boken har blitt filmatisert hele tre ganger og den første gangen var i 1945 da filmen ble regissert av Hjalmar Söderbergs svigersønn Rune Carlsten. I 1977 så ble det gjort en nyinnspilling av filmen, denne gang med regissør Breien. Sist gang filmen ble spilt inn var i 2016 og regissør var denne gang Pernilla August.

Boken som har inspirert disse filmene regnes som en av de største skildringene fra Stockholm by, og også som en av de største svenske kjærlighetsromaner som noen gang er skrevet. Boken omhandler livet og den ulykkelige kjærligheten mellom journalisten Arvid og hans store kjærlighet Lydia.

Handlingen i Den allvarsamma leken

Den allvarsamma leken utspilles i Sverige i slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet, og omhandler kjærligheten mellom journalisten Arvid og den livsglade kunster datteren Lydia. De utvikler raskt en stormende romanse men etterhvert så bestemmer Arvid seg for å reise til Stockholm for å søke etter jobb og rikdom. 18 år gamle Lydia lover å vente på ham til han kommer tilbake til henne.

Mens Lydia venter så dør hennes far, og Lydia er da etterlatt uten noen til å forsørge henne. Dette resulterer så i at hun blir nødt til å gifte seg med annen mann, da hun ikke lengre kan vente på at Arvid kommer tilbake til henne. Den nye mannen hennes er 30 år eldre enn henne, men han er baron og kan dermed forsørge henne nå når hennes far er død. Når Arvid finner ut at Lydia er gift så blir han veldig opprørt, men kort tid senere så gifter også han seg.

Arvid gifter seg med datteren til en byggmester i Stockholm av plikt etter at det blir oppdaget at hun har vært hans elskerinne. I løpet av de neste årene så jobber Arvid seg opp i gradene i avisen han jobber i, og han og hans kone får to barn.

10 år etter at de skiltes ad så møtes Arvid og Lydia igjen i operaen i Stockholm, og oppdager at følelsene de hadde for hverandre er like sterke nå som det de var. De har et kjærlighetsmøte på et hotellrom, og et halvt år senere så skiller Lydia seg fra sin ektemann, og blir Arvids nye elskerinne.

Sommeren etter så får Arvid beskjed om at hans far er døende og han må dermed dra på en lengre reise hjem for å være ved sin fars side. Når han returnerer så får han vite at Lydia i tiden han var borte har hatt et forhold til en av hans kollegaer, og blir rasende. De finner derimot etterhvert tilbake til hverandre, og kollegaen til Arvid som fortsatt lengter etter Lydia tar sitt eget liv.

Arvid og Lydia fortsetter sine liv som elskere men Arvid sliter med skyldfølelser ovenfor sin kone, som også etterhvert oppdager sidesprangene hans. Hun nekter å la ham gå, men Arvid løsriver seg fra henne uansett, slik at han endelig kan gifte seg med Lydia, hans livs kjærlighet.

Før de to elskende rekker å gifte seg så oppdager Arvid at Lydia har hatt enda et forhold på si, denne gangen til en dramatiker. Dette får ham til å endelig avslutte deres forhold, og da han verken har kone eller elskerinne så tar han en jobb som utenrikskorrespondent for avisen han er ansatt i. Lydia og Arvids forhold tar altså slutt etter 15 år.Privacy Policy