A Clockwork Orange

A Clockwork Orange er en britisk film som kom ut i 1971. Filmens regissør var Stanley Kubrick, og filmen er basert på novellen med samme navn som ble skrevet av Anthony Burgess i 1962. Filmen inneholder mye vold, og ble en umiddelbar suksess i USA. Også i resten av verden så ble det en stor kassasuksess, og den toppet listene over mest populære film i flere land i 1972.

Det var derimot ikke alle kritikere som likte filmen og den ble også beskyldt for å være pornografisk. Overdreven vold er også noe som filmen har blitt kritisert for. I USA så ble det utgitt en annen versjon av filmen hvor de verste voldtekts- og voldsscenene ble klippet bort.

Handlingen i A Clockwork Orange

I et futuristisk London er Alex gjengleder for den lille gruppen som i tillegg til ham selv består av Georgie, Dim og Pete. En kveld de er berusede så begir de seg ut på ultra-vold og starter en slåsskamp med en rivaliserende gjeng, og kjører så ut til huset til skribent F. Alexander. Der banker de skribenten til nær døden, og Alex voldtar så hans kone, mens han synger “Singing in the Rain”.

Gjengen til Alex uttrykker misnøye med sin del av tyveriene som gjengen utfører, men Alex insisterer på at han er lederen og overfaller dem. Senere så bryter Alex seg inn hos en rik dame og slår henne ned med en statue. Gjengen hans venter utenfor og når de hører sirener så prøver Alex å flykte. Gjengmedlemmet Dim slår Alex i ansiktet med en flaske, og de etterlater ham så til å bli tatt av politiet mens de flykter. Kvinnen Alex slo ned døde av skadene og Alex blir dømt til 14 år i fengsel.

Etter to år i fengslet så takker Alex ja til å være testperson for en ny type behandling som skal rehabilitere ham på to uker. Mens de spiller hans favorittmusikk fra Beethoven så doper de ham ned og viser ham filmer av sex og vold. Etter to uker så er han tilsynelatende kurert da han blir kvalm når han ser en toppløs kvinne og er ute av stand til å forsvare seg når han blir overfalt av en skuespiller som er leid inn til å provosere ham.

Alex blir så sluppet ut av fengslet og er igjen en fri mann. Han møter på en tidligere fiende som overfaller ham sammen med sine venner, men Alex blir reddet av to politimenn som kommer forbi. Til sin store forbauselse så er disse hans tidligere gjengmedlemmer Dim og Giorgie. De kjører ham ut på landet og banker ham opp og kommer nær ved å drukne ham før de forlater ham. Alex kommer seg så til et nærliggende hus før han besvimer.

Når han våkner opp så befinner han seg i huset til F. Alexander. Denne gjenkjenner ham ikke som mannen som overfalt ham og voldtok hans kone, men han har hørt om Alex og den nye behandlingen han har fått i fengslet gjennom avisene. Han vil bruke Alex som et politisk våpen, og beholdere ham i huset i påvente av å presentere ham for sine kollegaer.

Da Alex tar et bad så synger han “Singing in the Rain”, og det går da opp for F. Alexander at det var han som hadde voldtatt hans kone. Han låser da inn Alex på et soverom i overetasjen, og spiller Beethoven for ham. Alex blir så dårlig av å høre denne musikken at han prøver å begå selvmord ved å hoppe ut av vinduet.

Han overlever dette og våkner opp på sykehuset med flere brukne bein. Han oppdager også at hans aversjon mot vold og sex har forsvunnet og han er dermed rehabilitert etter rehabiliteringen han fikk i fengslet.Privacy Policy